[wce_code id=5]

Middelbare school Het Copernicus is het toneel van het Noord-Hollands schoolschaakkampioenschap voor basisscholen. Een record aantal van 40 teams zal vandaag strijden om een plekje op het Nederlands Kampioenschap. Er gaan vandaag meer dan 500 partijen gespeeld worden, het wordt dus een grote gezellige boel! Als de kinderen zich tussen de rondes door vervelen, is er een lokaal waar ze het programma Chessity kunnen ontdekken, en als ze toch genoeg hebben van het schaken, liggen de stapels Donald Ducks hier ook klaar. Op dit blog zal ik vandaag verslag doen van de ervaringen van de schakers en organisatoren, de sfeer en de standen. We gaan er met z’n allen een leuke dag van maken!

We zijn van start! Na de opening hebben de zwartspelers de klokken ingedrukt. Voor sommige kinderen zijn die klokken iets nieuws. Joost legt tijdens de opening dan ook even uit hoe die klokken nou precies werken. Ook verteld hij over de vier teams die op het podium zitten. Deze vier teams zitten hier nu door loting, maar de volgende rondes zullen de teams die bovenaan staan de eer krijgen om in de spotlights hun zetten uit te mogen voeren. Wie wilt dit nou niet?! Op de schaakklokken staat per persoon een kwartier. Dit betekent dat de partij een half uur kan duren. Na een paar minuten zijn de eerste partijen echter al klaar. ‘Schaakmat!’ hoort er dan vrolijk door de zaal. Op deze borden is een dame te zien die op f7 heeft ingeslagen, ook wel bekend onder de naam herdersmat. Dat herdersmat populair is onder deze jonge schakers is ook op de nog bezige borden te zien. Een Dame die op f3 staat, een loper op c4, maar geen mat. Veel zwartspelers hebben dit namelijk prima weten te verdedigen.

De tweede ronde is ondertussen ook al van start gegaan. Naast me zit Liz, zij speelt voor de Dynamis. “Ik vind het toernooi leuk omdat het ook als ik verlies gezellig blijft. De vorige ronde had mijn team 2 punten gehaald. Ik heb er nu 2 verloren”.Net als een groot deel van de schakers heeft Liz een teamshirt aan. Een geel T-shirt met rode letters. Als ik om me heen kijk vormen de teamshirts een kleurrijk geheel. De zaal waarin de computers staan wordt gevuld door oranje, groene en blauwe shirts.

Ben Takken is een van de mensen die dit toernooi heeft georganiseerd. Dit is voor hem de eerste keer dat hij het Noord-Hollands schoolschaakkampioenschap organiseert, maar het is voor hem niks nieuws. Al 15 jaar organiseert Ben namelijk het Westfries schoolschaakkampioenschap. Toernooidirecteur Anton Bakels is heel blij met de locatie het Copernicus. ‘Het is heel fijn en bijzonder dat we de hele school mogen gebruiken.’ Ben is een bekende bij het Copernicus. Tweemaal per week hebben de kinderen die hier op school zitten de mogelijkheid om in de tweede pauze te schaken. Naast het vinden van de locatie was er nog veel werk om het kampioenschap tot een succes te maken. Het was het echter waard, Anton en Ben vinden het namelijk fijn om te zien dat de kinderen zo veel plezier hebben. ‘Dat is waar we het uiteindelijk voor doen’.

Na de vierde ronde ontmoet ik het team van de Jac. P. Thijsseschool. Het team bestaat uit Thomas, Mads, Bas, Tygo en superreservespeler Levi. Levi valt in op het moment dat iemand ziek wordt. Hij heeft helaas nog geen partij gespeeld, maar vindt het wel heel leuk om bij zijn teammaten te kijken. Momenteel staan ze op de 19e plaats, dus een mooie middenmoot. Thomas heeft 3 partijen gewonnen en 1 verloren. Zijn mooiste winst was door een herdersmatje. Hij kon bijna niet geloven dat er nog schakers zijn die daar intrappen en niet weten hoe je dat moet voorkomen. Mads heeft er 2 gewonnen en 2 verloren. Zijn mooiste winst was door een pion te promoveren tot dame en daarna kon hij mat in 1 geven. Hij had al een heel plan uitgestippeld en was trots dat dat ook helemaal lukte. Bas heeft gewonnen op tijd. Hij had zelf nog 5 minuten op zijn klok, maar zijn tegenstander deed een zet en toen viel zijn vlag. Bas had het snel in de gaten en claimde de winst. De leider van dit team is Yvette. Als voorbereiding hebben ze iedere week een schaaktraining gehad. Dit resulteerde in de 1e plaats in de regio Den Helder waarmee het team zich wist te plaatsen voor het NH kampioenschap. Zelf vindt ze dat het lekker gaat met het team. Ze hoopt dat het team in de middenmoot zal eindigen. Het belangrijkste is dat de kinderen veel plezier beleven aan deze dag.

In de 5e ronde speelde de Rudolf Steinerschool tegen Bos en Vaart 1 om de 1e plaats. De Rudolf Steinerschool is met 2 teams aanwezig op dit toernooi. Het 2e team speelt mee in de middenmoot. Spelers van dit team zijn Okke, Javier, Mischa, Ties en Olle. Okke speelde een spannend eindspel waarin hij, maar ook zijn tegenstander alleen nog een toren over hadden. Ze bleven heen en weer schuiven, want het is toch heel erg moeilijk om de koning mat te krijgen als er nog een toren in het spel is. Uiteindelijk kwam na 10 minuten de scheidsrechter er aan te pas om in te grijpen. Het werd remise. In het eerste team spelen Guido, Jeffrey, Dennis, Melle en invaller Christiaan. De 5e ronde wordt erg spannend omdat Bos en Vaart met 2-1 voor komt te staan. Alle ogen zijn gericht op Guido, maar die weet het hoofd koel te houden, zodat de eindstand uiteindelijk 2-2 wordt. Dit betekent dat de Rudolf Steinerschool op de 1e plaats in het toernooi blijft staan.

Jeffrey heeft alle 5 partijen gewonnen en had in een partij een mooi eindspel. Hij sloeg met zijn dame de dame van de tegenstander. Die dacht zijn dame terug te kunnen slaan met een paard, maar die stond gepend door een loper. Dat leverde Jeffrey een gratis dame op en daarna gaf zijn tegenstander ook direct op.

De spelers van basisschool De Tandem zijn Bryan, Mick, Enzo en Marijn. Ze vinden zelf dat het goed gaat, ze staan 23e en dat is ongeveer wat ze ervan hadden verwacht. Ze spelen ook heel veel spannende partijen, waar de stukken van het bord vliegen. Mick kon ik veel partijen een dame winnen. De mooiste vond hij zelf dat de dame gepend stond door zijn loper. Dat is natuurlijk een hele voordelige ruil. Bryan wist door een mooie dubbele aanval een volle toren en daarmee de partij te winnen. Heel knap! Enzo ruilde de dames en wist daarna te promoveren tot dame. Helaas deed hij een verkeerde zet waardoor het uiteindelijk pat werd. Heel jammer als je winstkansen hebt, maar remise is natuurlijk wel beter dan verliezen.

Ronde 7 begint. Het is muisstil in de zaal. Er wordt zeer geconcentreerd gespeeld. Op het podium spelen 4 teams, hier gaat het om de hoofdprijzen en plaatsing voor het Nederlands kampioenschap. Bos en Vaart speelt tegen De Vogelweid, Het Koraal tegen de Rudolf Steinerschool.

Al snel staat Bos en Vaart met 2-0 voor, op de andere 2 borden blijft het lang spannend. Uiteindelijk wint Bos en Vaart met 3-1. Nu is het aan de Rudolf Steinerschool om ook te winnen om de 1e plaats te halen. Al snel wint Dennis, maar Christiaan verliest helaas. Jeffrey speelt remise door herhaling van zetten, de stand is nu 1,5-1,5. Alle ogen zijn gericht op Guido. Er staan nog heel veel stukken op het bord en de stelling ziet er moeilijk uit. Ook hebben ze allebei nog weinig tijd over. Uiteindelijk wordt het remise. Dit betekent dat Bos en Vaart kampioen is van Noord-Holland. Van harte gefeliciteerd met dit geweldige resultaat.

Begeleider Richard is heel erg trots op zijn mannen Tjacko, Jelle, Jasper, Cas en Gilles. De spannendste wedstrijd vonden alle mannen de wedstrijd tegen de Rudolf Steinerschool. Als ze deze hadden verloren, was er geen kans meer geweest om kampioen te worden. Tjacko had een mooi aanval met dame en loper, de koning had nog maar 1 veld om te ontsnappen, maar hij wist hem mat te zetten. Jelle had een mooie vork op met zijn paard op 2 torens. Hiermee wist hij een kwaliteit te winnen. Jasper wist in zijn partijen vaak veel pionnetjes op te snoepen, waardoor hij er in het eindspel meer over had en daardoor wist te winnen. Cas had een toren gepend met een loper en wist op deze manier direct mat te zetten. Gilles had een dubbele aanval met zijn paard op de dame en toren. De dame moest opzij en daardoor won hij een volle toren.

Wat een mooie verhalen allemaal zeg. Het was een hele leuke dag met veel spannende partijen en veel schaakplezier.